ФОНДАЦИЯ "БОРБА С РАКА"

РАК НА ДЕБЕЛОТО И ПРАВОТО ЧЕРВО

(коло-ректален карцином)

За да не стигнете до него: Спазвайте правилен режим на живот и най-вече на рационално хранене.

Ако вече сте засегнат НЕ ГУБЕТЕ НАДЕЖДА!

Какво трябва да знаем за рака на дебелото и правото черво?

Ракът на дебелото и правото черво (коло-ректалният рак) заема второ място по честота на разпространение - при мъжете той е след рака на белия дроб, а при жените - след рака на млечната жлеза. Най-често засегнатите са на възраст между 50 и 70 години, като мъжете боледуват малко по-често от жените. Наблюдава се трайна тенденциягкъм ежегодно увеличаване на заболеваемостта у нас - от 18.6 на 100 000 жители през 1984 година на 26.7 през 1993 година.

Причини за заболяване от рак на дебелото и правото черво и рискови фактори.

Причините за поява на това заболяване са комплексни - наследствени, както и дължащи се на влиянието на външни или на вътрешни фактори.

Така например консумирането на големи количества продукти от животински произход, недостатъчният прием на калций, неколкократната употреба на една и съща мазнина при готвене или пържене могат да доведат до промени на жлъчните киселини, които имат определен канцерогенен ефект.

Упоритият и продължителен запек води до развитие в червата на анаеробни бактерии, които отделят вещества със също канцерогенен ефект.

Симптоми и протичане на заболяването

Началото на заболяването не е съпроводено с определени оплаквания. При рак на дебелото черво по-късно се появява болка, смущения в дейността на червата и в тяхната проходимост, анемия, нарушение в общото състояние на организма. Болката може да бъде коликообразна, понякога с неточна локализация или да бъде постоянна в точно определено място.

Най-често смущенията в дейността на червата се изразяват в загуба на апетит, чувство на тежест и раздуване на корема, гадене, оригване, понякога повръщане. Анемията е характерна за злокачествен процес в дясната част на дебелото черво, а чревната непроходимост - за процес в лявата му част. Загубата на тегло, лесната уморяемост, немотивираното безпокойство, поддържането на субфебрилна температура са признаци, които трябва да Ви насочат към консултация с лекар специалист.

Освен изброените по-горе, при рак на правото черво са характерни и някои други признаци. Един от тях е кървенето, което се появява в началото на дефекацията като кръвта е с тъмен цвят, за разлика от кървенето при хемороиди, при което кръвта е с алено-червен цвят и кървенето е в края на дефекацията. При високо разположени тумори кръвта може да бъде смесена с фекалиите. Обикновено последните имат зловонна миризма, дължаща се на застой на кръвта в ректума, както и на възпалителния процес във и около тумора. Чест симптом е и наличието на слуз в изпражненията. Функционалните смущения се изразяват в упорит за пек, редуващ се с диария. Болката е характерна при напреднали тумори, които обхващат и тъканите около червото или неговите сфинктери.

При поява на всеки един от тези признаци е наложително да се потърси компетентна лекарска помощ. Съвременните диагностични възможности, с които разполагат специализираните онкологични и гастроентерологични кабинети са в състояние да осигурят точна диагноза дори и в най-ранните стадии на заболяването, което е гаранция за неговото успешно лечение.

Методи за изследване

За да се уточни диагнозата са необходими редица изследвания:

С цел да се определи по-точно стадия на развитие на тумора, ако се установи наличието на такъв, се прилагат допълнително:

С него се цели същото, както при ехографията, но резултатите винаги са по-точни.

Всеки един от горепосочените методи на изследване се назначава от консултиращия специалист с оглед на конкретния пациент, фазата на развитие на заболяването, както и ред други фактори.

Методи за лечение

Засега основният и решаващ начин на лечение е хирургичният. При тумори на дебелото черво операцията по правило осигурява възстановяване на чревната проходимост, докато при отстраняване на тумори в областта на правото черво, особено в напреднали стадии, се налага извеждане на черво на коремната стена (колостома). Добри резултати при лечението на колоректалния карцином се постигат и с прилагането на химио- и лъчетерапия.

Профилактика

Премахването на въздействието върху организма на така наречените външни фактори, водещи до развитието на всяко злокачествено заболяване и в частност на рака на дебелото и правото черво, е задача на първичната профилактика.

Тя включва отстраняване от храната на известни канцерогенни фактори, издирването на неизвестни такива в околната среда и в храните, ограничаване консумацията на храни, приготвени в микровълнови печки, многократното ползване на мазнини във фритюрници, продължителното престояване на храни във фризери. Приемането на пресни храни, плодове и зеленчуци, както и на достатъчни по количество и вид витамини нормализират чревното съдържимо и предпазват от развитието на злокачествен процес.

Вторичната профилактика включва изследване и лечение на всички заболявания, които могат да доведат до развитието на злокачествен процес - полипи на червата и ректума (особено ако са фамилно наследени), улцерохеморагичен колит, кондиломи (брадавицовидни разраствания) във и около ануса.

В заключение, най-важното, което трябва да знаем е, че предотвратяването на развитието на злокачествено заболяване на дебелото и правото черво, своевременното му откриване, а оттук и ефективното му лечение, е проблем на всеки от нас и неговото решаване изисква усилията на цялото общество.

Д-р Красимир Георгиев Ралчев
Проф. д-р Валентин Димитров Димитров